Europe
Plymstock Quarry

RPS provided Planning, Architecture, Landscape and Urban Design services for Plymstock Quarry, one of the largest brownfield redevelopment sites in the South West at approximately 72.8 hectares in size on the fringe of Plymouth. The former quarry and Blue Circle Cement Works site is being transformed to create the new “Saltram Meadow” mixed-use neighbourhood. The development will eventually include 1684 new homes, and a range of community facilities.

The site is dominated by a large disused quarry with fantastic views from higher levels towards Dartmoor and Plymouth Sound, and high cliffs on three sides. The location in close proximity to Plymouth City Centre offers the opportunity to create a comprehensive development providing homes, jobs, education and community facilities, and new provisions for sustainable transport, together with large areas of formal and informal open space.

The Outline Application was approved unanimously by committee in January 2011. The scheme includes a mixed-use local centre with retail stores, a doctors surgery, an extended primary school which includes a children’s centre, and other mixed uses fronting a large, central public square. Two boulevards form a central spine to the scheme, one of which incorporates a circus and the other a linear ‘water park’. There is a variety of open spaces provided, including large areas of woodlands and retained hedgerows and equipped children’s play areas. The Masterplan responds to the complex topography of the site and surrounding land uses. The nature of the site required considerable consultation together with input from a variety of specialist consultants as part of the project team.

RPS acted as the design coordinators for the Masterplan and prepared the Design and Access Statement and Design Code in close working relationship with the wider team. A proofing layout for the entire site was also provided by our team and we are now progressing more detailed design work on the site.