Sectors

Co-operative Distribution Centre, Andover Co-operative Distribution Centre, Andover

RPS designed a new, 468,000ft2 distribution centre to serve 400+ stores in Southern England.

The centre was designed to meet the Co-operatives requirements for a 15m clear internal height to accommodate the ambient, chill and frozen warehouse temperature regimes, plus two and three storey integral office accommodation, 70 crossed docks connecting to the three different temperature chambers, plus an onsite VMU and MOT testing bay.

Planning permission was granted upon submission of acceptable designs to minimise the visual impact of the unit on the surrounding area whilst sitting comfortably within its landscape context. The chosen innovatively designed organic form of the building, carries the roof down as a canopy at the northern end and is supported by a considered planting scheme. Considerable earthworks re-profiling was also undertaken to further reduce the impression of the building’s height.

The development realised a BREEAM ‘Excellent’ rating. Innovations include, rainwater harvesting not only for toilet flushing, but also for consumption associated with the warehouse’s refrigeration plant.